ОТКРИТИЕ 2001

участници

РОБИ - Италия
Роби започва кариерата си в римски рок групи, артистичното му раждане е през 1981г. като част от групата "Ливингстоун". Първата му истинска международна изява е песента "Не мога да променя живота си", която участва в няколко европейски компилации през 1991г. (режисьор на клипа на тази песен е режисьор на първия клип на Мадона.) В периода 1992-1993г. реализира първия си албум "Полунощ". От този албум са произведени три клипа, които се въртят в най-важните мрежи, вторият му албум е посветен на Уницеф и Мира по света. Двама артисти работят по този проект: актьорът Франко Неро и Виторио Стораро, носител на Оскар, който е режисьор на клип към песента.

ЕЛИЗАБЕТ ЮТЦ - САЩ
Елизабет Ютц започва да пее на 8 г. в църквен хор. Тя е родена на 28 април 1985 г. Понастоящем е солист в Ийст Марион Камюнити Чърч в Ню Йорк. От девет месечна възраст е модел и участва в ТВ реклами и сапунени опери. Модел е на агенция за модели ФОРД, Ню Йорк. Има участия в обществеения театър и в пиеси в колежа. Последното лято участва като гост на музикалния фестивал в Мангалия, Калатис 2000.

ОЛГА КАНАЙКИНА - Русия
Олга Канайкина спада към тези млади изпълнители, които по право заемат водещо място в съвременната популярна музика. Своя първи опит в поп музиката Олга прави на “Бала на випускниците” през 1999 г. За нея тази песен се превръща в “златна”. Лятото на 2000 г. хитът “Слънчев диск” се върти в най-популярните радиостанции. През есента на 2000 г. Олга Канайкина издава дебютния си албум “Честит рожден ден”. През 2001 г. става призьорка на националния руски конкурс за млади таланти “Шире круг в парке Звезд”.
АДРИАН УРСУ - Молдова
Роден на 31.08.1983 г. Завършва школа по изкуствата в клас по акордеон. Понастоящем е студент в Държавния музикален колеж "Щефан Неага" в клас по теория и композиции. Участва в множество конкурси, които му донасят и много награди: "Малкият принц", Специална награда на Румънското радио на фестивала за деца-таланти на Европа /Букурещ/, "Малури де Прут"./Кишинев, Молдова/, "Мамая 2000" - Румъния.
МАРКЕТА ВИТКОВА - ЧЕХИЯ
Родена на 19.01.1981 г. Завършва музикален колеж /1995-1999/. Понастоящем учи в Пражката държавна консерватория. През май 2000 е бек вокал на Чешкия фестивал “Младата песен Жихлава”. Носителка е на първа награда на националния конкурс за млади певци на Европа “Злинталент 2000”, притежава сертификат за най-добро представяне на сцената на “6-тия Международен музикален фестивал Кайро”, печели наградата на публиката на международния фестивал “Универсталент Прага 2000”.
ЛАУРА СТОЙКА - РУМЪНИЯ
Родена на 10.10.1967 г. Завършва частно музикално училище. Пее с Патрисия Каас, Къртис Сингърс, Бригите Нилсен, Джърмейн Джексън, Мили Ванили, Саманта Фокс, Рики е Повери. Дискографията и включва албумите: “ A hasty actor” - 1992 г., “Огънят” - 1994 г., “ Няма звезди” - 1997 г. Участничка е във фестивалите Амара ТВ, Нац. поп фестивал Мамая Румъния, Младежки фестивал - Турция, “ Златен елен”- Румъния, Поп фестивал Австрия, Фестивал за песен “Среднощно слънце” - Финландия, Международен фестивал за Малтийска песен - Малта, Памуккале - Турция. 1991 и 1993 г. е носителка на наградата на списание “Поп, рок и шоу” за най-добър певец на годината, както и на наградата на “Радио Контакт” за най-добър певец на годината за 1992 г. 1998 г. получава наградата “Ото” от списание “Браво”. Участва във видеоклипове по Румънската телевизия (TVR1, Tele 7 abc, Antena1), както и повече от 10 рецитала в най-важните фестивали.
НУР ЙОЛДАЗ- ТУРЦИЯ
Родена в Истанбул, Нур Йолдаз е мега звезда на Турция. Започва да се занимава с музика от най-млада възраст, представя много самостоятелни концерти и работи с най-известните музиканти на Турция. Има издадени 3 албума, които са обичани и слушани в Турция и в чужбина. Принадлежи към тази група изпълнители, които успяват да комбинират източния и западния стил в музиката, като същевременно изграждат свой характерен стил. Любимата и песен “Султан Йега”, представена по-късно и от Има е абсолютен хит сред младото поколение.
МАРИ МАРИ - ЮГОСЛАВИЯ
Родена на 17.09.1978 г. в Белград Започва да свири на пиано на 9 г. в Основно музикално училище, продължава и в музикална гимназия. В момента е студенка трети курс на музикалния факултет в Белград в Отдела за теория на музиката. През лятото на 2000 г. участва в първия си фестивал в Будва, Черна гора като професионален изпълнител, където печели награда за изпълнение. През декември 2000 г. излиза дебютния и албум “Искам да пея”.
АННА КАЧАТРИЯН - АРМЕНИЯ
Започва да пее на 12 години. Оттогава учи пеене. Има награди от множество фестивали - “Изгряващи звезди” в Ереван (Армения), “Златен диск” в Габрово, “Гласовете на Азия” в Казахстан, “Славянски базар” в Киев, Украйна. Участва като финалист в Международния ТВ конкурс “Широк кръг” в Москва, Русия През 1999 г. е била солистка на Арменския държавен джаз бенд. Сега е солистка на Държавния музикален театър на Армения.
ЛИАНА АЛАВЕРДЯН - АРМЕНИЯ
Родена през 1980 г.За първи път участва в конкурс през 1995 г. в ТВ конкурс “Парнас, където печели първа награда. През 1996 г. работи като солистка в музикален център “Хайер”. 1997 г. е следващото и участие, този път в конкурса за млади композитори “До, ре, ми”, където печели второ място. От 1998 г. представя песни в Държавния театър на Армения. 2000 г., след конкурс постъпва в консерваторията в Ереван. През ноември същата година печели първо място на международния фестивал “Златен шлагер”.
ГЛЕН ВЕЛА и ЕЛЕОНОР КАСАР - МАЛТА
Глен и Елеонор, съотвено на 17 и 18 г., започват певческата си кариера на 12 годишна възраст. Благодарение на Чан Вела, композитор и Пол Елул, автор, които свързват двамата за изпълнение на песента “It-tfal-ta-llum”, те участват във фестивала “Л-гантия тал поплу 2000” и стават победители. Носители са на две награди от фестивала “Малта” - 2-ро място и награда на ФИДОФ за най-обещаващи млади изпълнители. През 2000 г. участват и солово в други малтийски фестивали като Независимия фестивал и Младежкия фестивал “Свежо”.
АЛЕКСАНДЪР ПАНАЙОТОВ - УКРАЙНА
Александър е 16 годишен. Започва да композира рано. Ценният му звукозаписен опит го довел във вокална група "Младост". Всичко това води до първите му творчески успехи на национални и международни конкурсни сцени. През 1999 г. участва в конкурс за изпълнители и побеждава в националния конкурс "Топ-Топ". А 2000 г. веднага донася на младия изпълнител няколко победи от: "Възелът на Черно море", "Черноморски игри", "Славянски базар"/Киев/, “Звезден дъжд”. Понастоящем младият талант завършва обучението си в музикално училище, участва в много гастроли, и, което е най-важното, се поготвя за издаването на първия си албум.
НОДИРА АХМЕДБЕКОВА -УЗБЕКИСТАН
Нодира се ражда и отрасва в артистично семейство. От 1995 г. Нодира Ахмедова е водещ солист на професионалната група “Атлас”. През 1997 г. заедно с групата записва дебютния си албум и по същото време дава 3 концерта в Ню Йорк и Вашингтон. 2000 г. участва в “Славянски базар” в Киев. Понастоящем Нодира записва заедно с групата второто си СД което ще излезе през ноември 2001.
ИРЕНА КАРСТЕСКА - МАКЕДОНИЯ
Родена на 7.09. 83 г. в Прилеп, Македония. Завършва музикално училище, понастоящем следва трета година в инструментален отдел. Участва в “Мелфест 97, 98 и 99”. Печели 3-та награда от същия фестивал през 2000 г. Пяла е дълги години в хора “Блейз Конески” в Прилеп, а в момента е член на хора на “Илия Николовски-Луй”- Скопие. През март 2001 участва в музикалния конкурс по рог в Стара Загора и взема 1-во и 3-то място.
МАРИУШ ШАБАН - ПОЛША
Учи и завършва Музикалната академия, секция- джаз и развлекателна музика. Професионалният му опит е свързан с звукозаписната индустрия. В периода 1992-2000 г.участва в множество проекти на полски, европейски и световни звукозаписни компании. Получава награди още в ранна детска възраст - 2 награда на полската гимназия на прегледа за развлекателна музика в Елблаг/17 годишен/, награда на президента на организацията на младите артисти-композитори в Мишлиборж /17 годишен/, участие в държавния ТВ канал TVP 2 в програмата на Збигнев Горни “Всеки може да пее” със собствена композиция /16 годишен/. От 1997-1998 г. работи като музикален директор във “Вега Мюзик” в Познан.
ЛАЗАРОС КОНТОЗИС - КИПЪР
Лазарос Контозис е един от най-обещаващите кипърски артисти. Той пише и изпълнява собствени песни в ретроспективния си албум “Сутришна звезда”, с който печели признание. 21 годишен, младият артист пише и изпълнява електрически поп, примесен с гръцки ритми и звуци. Лазарос започва да се занимава с пеене на 14 г. Участва в телевизионни шоу програми, което му дава възможнастта да запише първия си албум на 17 години. През декември 2000 г. издава последния си албум, който печели одобрението на медиите и публиката.
ГУЛНУР УРАЗИМБЕТОВА - КАЗАХСТАН
Родена през 1977 г. в Казахстан. В училище участва в регионален конкурс, което я подтиква да продължи сериозно да се занимава с музика. Няколко години по-късно участва в “Жасканат 2000”(“Млади криле”), престижен национален конкурс за млади изпълнители и печели първото си голямо признание с първа награда. Това и донася светкавичен успех, признание и многобройни покани за участие на най-големите сцени в страната. 2000 г. е особено плодотворна за нея, участва в 11-тия международен фестивал “Гласовете на Азия”, където печели трета награда
СТЕФКА МИЦОВА-БЪЛГАРИЯ
Родена на 7.09.82 г. в гр. Казанлък. През 1996 г. печели второ място на фестивал за поп-рок певци в Добрич. Финалистка на “Златен Орфей 97”. Участия в конкурсите “Тракийска лира”, “Хит минус едно” и др. Лауреат на Световната олимпиада по изкуствата в Лос Анджелис. Работи с английско-немската филмова и музикална продуцентска къща “АСI”.
БОЖИДАР ШАЛДЪРОВ - БЪЛГАРИЯ
Роден през 1974 г. във Варна, зодия Рак. Занимава се професионално с музика и пеене от 1992 г. в студио “ДА”. През 2000 г. завършва Музикална академия в естраден отдел със специалност пеене. Същата година продължава обучението си в студио “ДА”. Има множество концерти, телевизионни участия, записи в БНР, участия в конкурси.
СИЯНА ЗЛАТИНОВА - БЪЛГАРИЯ
Родена през 1977 г. във Варна. През 2001 г. се дипломира във Варненски икономически университет, специалност “Информатика”. Занимава се с хорово пеене, класическа китара, джаз балет. Професионално се занимава с пеене от миналата година в студио “ДА”. През 1995 г. печели заедно с майка си националния конкурс за красота “Мис Майка и Дъщеря България 95”.