BUL  ENG
Естонска песен и румънска надежда са победителите на „Откритие”

Победителите на 19-то издание на международния фестивал „Откритие” са композиторът Ролф Роосалу от Естония и певицата Алина Еремия от Румъния. Песента “Спомен” на Роосалу бе избрана за най-добра песен в тазгодишния международен конкурс за поп и рок песни от млади автори.

В конкурсната надпревара взеха участие 19 изпълнители и песни от 17 държави.

Публиката на фестивала имаше възможност да се наслади на феноменалния глас на ексвокалистката на “Матиа Базар” Силвия Мезаноте. Тя излезе на сцената с Тоника и Ивелина Росенови и детско шлагерно студио ДА и с “Танцът на Росинка”, получила наградата на публиката от “Златната монета 2009” в Болоня, която наелектризира и публиката във Варна. В рециталите взеха уастие и Дийп зоун прожект, Мира Ауад/Израел/, Инна Афанасиева/Беларус/, Петя Буюклиева, Иван и Стани и др.

Тази година за първи път бе присъдена и награда на Световната асоциация на фестивали и изпълнителни (WAFA), на която „Откритие” е член. Отличието за най-перспективен изпълнител отиде у Ровшан Дживишов от Азербайджан.

........................................

Феноменалната Силвия Мезаноте гост звезда на „Откритие”

Силвия Мезаноте, екс вокалистка на култoвата италианска група MATIA BAZAR ще пее във Варна на деветнадесетия международен музикален фестивал «Откритие» през май. Италианската звезда ще пристигне в морската столицата, за да изпълни последните си хитове пред българската публика. Силвия Мезаноте започва звездната си кариера на сцената на Сан Ремо, когато се явява на конкурса за млади изпълнители. По-късно, вече с MATIA BAZAR, печели две трети награди на престижния конкурс за песен, а през 2002 г. стават абсолютен полбедител с песента Messaggio d'amore. През 2005 г. италианската звезда започва самостоятелна кариера, издава два хитови сингъла, а през следващата година излиза и първият й самостоятелен албум. Силвия Мезаноте има реализирани множество турнета в Италия и Източна Европа, като само за 2006 г. има над 50 концерта пред италианска публика. За своя пръв дует избира Масимо Раниери с известната му песен Perdere l'amore. 2007 г. участва като гост звезда в музикални риалити формати в Италия. В България италианката ще изпълни популярни песни на MATIA BAZAR и от новия си албум, който включва парчета, написани от Франко Батиато и Раф.

........................................

Израелска тв и джаз звезда с рецитал на „Откритие”


Мира Ауад

Дивата с българска кръв с песни от новия си албум в България.

 

Израелската тв и джаз звезда Мира Ауад ще пристигне в България като гост звезда на деветнадесетия международен музикален фестивал „Откритие”, който ще се проведе на 15-ти и 16-ти май във Варна. Мира е родена в Северен Израел в семейство на баща палестинец и майка българка. Завършва школата за джаз и съвременна музика „Римон” в Тел Авив. Популярна е като участничка в телевизионните сериали „Арабско дело” и „Ноевият ковчег”, играе в постановки на столичния театър „Хакамери”. Снима се в израелската лента „Балонът” и записва основните песни към други два игрални филма „Прошка” и „Лимоново дърво”. През 2007 г. представя Израел на Евровизия в дует с друга поп звезда, Ноа. Записала е дует с гръцката легенда Джордж Даларас. Поканата й за участието в „Откритие” е осигурена от културния аташе на Израелското посолство, което вече втора година кани своя звезда на българския фестивал. Във Варна тя ще изпълни както свои хитове, така и нови песни от предстоящия си албум "Bahlawan".
След участието си у нас Мира ще продължи европейското си турне с концерти в Испания.

........................................