История
Награди 2008
Галерия
Лауреати
Фестивални CD
Участници
Специални гости
Организатори
Новини
Спонсори
Начало

 

Началото на фестивала “Откритие” е поставено на 2 януари 1992 година. Започва като конкурс за млади български таланти, международно участие има от 1994 г., а от 1998 г. се провежда и международен конкурс за изпълнители.

От 1999 г. в рамките на “Откритие” вече има и международен конкурс за песни от млади автори - първи и единствен по рода си в България и един от малкото подобни в Европа.

Традиция на “Откритие” от самото му начало е да има сериозна съпътстваща програма. Теор и тици и критици като Костадин Костадиновски, композиторите Раде Радивоевич и Селми Андак , проф. д-р Розмари Стателова , са представяли свои те трудове и виждания за развитието на съвременната музика. В рамките на фестивала са се състояли много промоции на нови български поп- и рок албуми и музикални издания, представяни са театрални постановки и фотоизложби, включително и тази на известната руска фотожурналистка Галина Кмит. Теор и тичните дискусии винаги осигуряват допълнителна информация, особено полезна за младите участници в “Откритие”. Сред обсъжданите теми са били съвременната музика - тенденции и посоки на развитие, стилове и жанрове, взаимодействия в балкански и европейски мащаб, мястото на твореца - права и задължения. Конкурсната програма и рециталите на “Откритие” неизменно присъстват в програмите на национални и чужди телевизионни и радио програми, печатни и интернет издания.
Георги Христов

Лауреати на конкурсите на “Откритие” са днес популярни имена от българската музикална сцена, като Мирослав Димов и Галина Курдова (днес дует “Каризма”), Десислава Добрева, вокална формация “Сладки мечти”, Гепи от група “Стейн”, Силвия Горанова (Есил Дюран), Юлиана Илиева (бившата вокалистка на “Спринт”), Неда Карова и много други. Някои от тях и други българските лауреати на “Откритие” са представя ли България на фестивали като “Славянски базар” и “Златен шлагер”- Беларус, “Еврофест” - Македония, “Бели нощи” и “Стъпала към Парнас” - Русия, “Гласовете на Азия” - Казахстан, “Вилнюс” - Литва, “Памуккале” – Турция, "Канцонета Малта” - Валета, Малта, ”Универсталант” - Прага, Чехия, "Песни на света" - Италия и много други.

През годините на сцената на “Откритие” са гостували българските изпълнители Георги Христов, Лили Иванова, Георги Минчев, Георги Станчев, Петър Гюзелев, Ивелина Балчева, “Атлас”, “Симулант”, Кирил Маричков, Михаил Грозданов и Васил Пармаков, Искрен Пецов, “Ъп даун”, “Бараби блус бенд”, Васил Найденов, “Конкурент”, Петя Буюклиева, дует “Авеню”, Б.Т.Р., група "Каффе" и много други. Публиката и телевизионните зрители видяха рецитали на Филип Киркоров, на една от най-успешните руски групи - Супершоу “На На”, на звездата на MTV Фабрицио Фаниело, на Барух Фридман от Израел, на Жоел Леганьор от Франция, на Оги Радивоевич от оркестъра на Горан Брегович и други.

Група БТР рецитал на "Откритие" '94

През 2001 г. вицепрезидентът на ФИДОФ Бари Фишер връчи на г-н Доно Цветков, директор на международния фестивал "Откритие" и председател на едноименната фондация, почетния диплом на ФИДОФ за принос в международното сътрудничество и подкрепа на младите дарования.

От първата си година “Откритие” има свой запазен знак, създаден от Кирил Пейчев, обновен по-късно от художника Димитър Трайчев, както и свой сигнал, дело на композитора на електронна музика Юри Стойков.

Основен организатор на международния музикален попфестивал "Откритие" е фондация "Откритие", съвместно с Община Варна . По традиция фестивалът се подкрепя от НЦМТ при Министерството на културата и спонсори.


Юлиана /ех-"Спринт"/ - награда на публиката "Откритие" '96
Оги Радивоевич от оркестъра на Горан Брегович
Вили Кавалджиев
Композиторите Кристиан
Бояджиев и Раде Радевоевич


15то Юбилейно издание на Международния музикален фестивал "ОТКРИТИЕ 2006” се проведе под патронажа на Президента на Република България - Георги Първанов.

15-то издание на фестивала бе излъчено от БНТ, МСАТ, ТВ 7, КАНАЛ 3, ТВ 7 ДНИ и други български и чужди телевизии.

Филип Киркоров


Деси Добрева


Веселин Маринов

Мирослав Димов от дует “Каризма”


Супершоу "Нана" - Русия
рецитал на "Откритие" '94E-mail: festival@discoveryfest.com
web design - S.Stefanov© 2002, 2003, 2006, 2007 - www.photo4art.com
All Rights Reserved