BUL  ENG
АЛЕКСАНДЪР ШПИЛКОВ - Молдова

Александър е роден през 1987 г. в Кишинев. Музикалния си талант проявява на 6-годишна възраст. Година след това влиза в музикално училище със специалност пиано. Сега е последна година студент по информационни технологии и води предаване по телевизионния канал TVC21, но знае, че иска да се посвети на музиката. Лауреат е на Международния конкурс за поп музика Звезда Елата през 2008 г., тази година е финалист в националния екип за Международния конкурс за поп песен Golden Voices.

АЛИНА ЕРЕМИЯ - Румъния

Алина е завършила музикално училище в Букурещ. Пее в групата Miracol. Представя Румъния на Младежкия фестивал за песен на Евровизия в Хаселт, Белгия, на който се класира пета.

Някои фестивали и конкурси: Tip Top Mini Top ТВ детски конкурс, Букурещ (Гран при); Ti Amo’03 Международен детски фестивал, Румъния (първа награда); Delfinul de Aur`03 Национален детски фестивал, Румъния (първа награда); Международен Нил Фестивал за песен`03 –Кайро, Египет (специална награда на журито); Джурджевски международен детски фестивал`05, Баня Лука, Босна & Херцеговина (награда за най-добър изпълнител); Фестивал Славянски базар`05 (трета награда); Международен песенен конкурс Златен кръст`05, Малта (първа награда); Международен песенен конкурс Джуджето`06, Нюренберг, Германия (първа награда).

АНДРЕЙ КОЛОСОВ – Беларус

Андрей е роден в град Гомел през 1986 г. Обучава се във вокалната школа към Двореца на децата и младежите. От две години е артист-солист в естрадно-симфоничния оркестър на Гомелската областна филхармония. Трета година студент в Московския държавен технологичен университет. Миналата година за популяризиране на баларуското песенно изкуство е удостоен с почетна грамота от Гомелския областен изпълнителен комитет и с премия на президента на Беларус за подкрепа на млади таланти.

Конкурси: Песни юности наших отцов `05 (първа награда); Международен фестивал на естрадното творчество'09, Черновци, Украйна (втора награда за естраден вокал); Международен фестивал на изкуствата Славянски базар , Витебск 2009 (втора награда).

АНДРЕЙ БЕРЕСТЕНКО - Русия

Андрей Владимирович Берес- тенко е роден през 1972 г. в град Нальчик (Кабардино-Балкария ), Русия. Завършва Новорусийското музикално училище със специал- ност диригент на хор, а след това Саратовския държавен университет със специалност диригент на академичен хор – солист. От 2002 г. е солист на Саратовския регионален обществен фонд за развитие на културата Гран-при и солист на продуцентски център Арт-Лукс. Като вокалист си сътрудничи успешно с редица руски оркестри. Има редица национални награди, сред които наградата на губернатора на Саратовска област за 2001 г., награда на Министерството на правосъдието за 2002, 2005, 2007 и 2008 г., сребърен знак и звание Благотворител на Саратовска област за 2004 г. Носител на златен медал от Световните Делфийски игри, на званието Златен глас на Русия. Пял е на една сцена с Бони М на концерта им в Саратов през 2009 г.

Конкурси и фестивали: Международен конкурс за поп- и рок- музика Добрич`98, България (специална награда на журито), Интернет фестивал Парад на националните култури`09, Новосибирск, Русия (първа награда).

ЕЛЕНА ЦАТОРОСКОСКА - Македония

Елена е родна в Струга през 1989. На 18-годишна възраст се премества в Скопие, където в момента учи право във ФОН университет. Музика изучава в частна школа. От ранна детска възраст се занимава с балет и пеене. Кариерата й на изпълнител започва от шоу за таланти, по-късно печели награда на фестивала в Охрид.

ЕЛИЦА НАУМОВА – България

Елица е родена през 1992 г. в Троян. Занимава се с музика от дете. По-късно започва да пее в студио Гласове. Интересува се и от мода и конна езда. Сега учи мениджмънт и хотелиерство в родния си град. Миналата година участва в бенда на БГ Радио. Печели награди на национални и международни фестивали и конкурси във Франция и Германия. От началото на тази година се обучава в майсторския клас на Петя Буюклиева. На 11 април тази година е сред финалистите на конкурса Нова Вълна, който бе излъчен по БНТ.

ЕВА БЕКЕ - Унгария

Кариерата на Ева започва от сцената на Музикален театър Мандала, където участва в много мюзикъли. Учи актьорско майсторство, пеене и танци в Оперетния театър в Будапеща. Сега учи пеене с Андреа Малик, една от най-добрите унгарски изпълнителки. Била е телевизионен водещ в 9STV. Изпълнява поп джаз, поп хитове, песни от мюзикъли и авторски композиции.

Фестивали и конкурси: Международен фестивал Карпатия’07, Полша (специална награда); музикален фестивал Castelanii’07, Румъния (втора награда); Musical Wettbewerb’07, Австрия (втора награда).

ФАРИДА МАМЕДОВА - Узбекистан

Фарида е родена в музикално семейство през 1984 г. в Баку, но живее в Узбекистан. През 1999 г. става финалист на вокалния конкурс Гласовете на Кизилкум, след което е поканена за солист на популярната младежка група Звукова бариера. Известна е с факта, че никога не пее на плейбек. През 2008 г. Фарида става солистка на студио Атлас и бързо печели признанието на зрителите, изпълнявайки лирични традиционни песни и младежки хитове в стил R & B и рок. Пее на руски, узбекски, азербайджански и английски.

ФАРУК - Турция

Фарук е роден в Сивас през 1977. Баща му му дава името Фарук , което означава Борец за справедливост. На 17-годишна възраст Фарук решава да последва мечтите си и започва да учи изкуство. Приет е в университета в Самсун. Посещава и часове по графичен дизайн, фотография и керамика.

Фарук вярва, че един артист трябва да съчетава изкуствата. През 1998 г. публикува първия си разказ. Дизайнер на много плакати и корици на книги. Реализирал е три късометражни филма. Има самостоятелни изложби в Истанбул, Измир, Бодрум и Самсун.

Сега Фарук живее в Истанбул, където учи в Академията за поп музика Мелтем Ташкиран и Сезер. Участвал е в мюзикъла Състезания написан от известния турски изпълнител и преподавател Мюждат Гезен. Изявява се като клубен изпълнител. Фарук работи с Чихан Сезер, един от най-популярните турски композитори, известен в цяла Европа.

ДЖОРДЖ ПЛИА - Русия

Георгий Валериевич Пилия е роден през 1980 г. в черноморския град Гагра, където завършва музикално училище. На 7-годишна възраст записва песен за Националната грузинска телевизия и става известен в цялата страна. Още като дете печели много национални конкурси. Завършва право в Москва и известно време работи в престижна юридическа фирма. Любовта му към музиката се оказва по-силна и той изоставя юридическата си кариера. Три години се обучава при известния вокален педагог А. Д.

Ривкинд и се посвещава изцяло на пеенето.
Обича да пее известни джаз стандарти. Работи успешно с аранжора Олег Аряев, с когото е записал много авторски песни. Участва в редица конкурси и фестивали. Лауреат е на международния конкурс под патронажа на Алла Пугачова, Ветер Надежды. Участва в популярния в Москва клубен проект Jazz Parking.

ЙОНУТ ЛАУРЕНТИУ - Румъния

Йонут Лаурентиу е роден през 1986 във Васлуй. От музика започва да се интересува още през детството си, когато слуша Майкъл Джексън и Бойс Ту Мен. Йонут е пял на една сцена с някой от най-известните румънски изпълнители като Михай Тръйстариу, Паула Селинг, Дирекция 5, Джасмин и Нико. Наскоро Йонут подписа договор с Cat Music/Media Services, които ще снимат клип на новата му песен. Тази есен му предстои турне из 40 града в Румъния и Молдова. През 2009 г. Йонут печели наградата за най-добър дебют на Радио Румъния.

Фестивали и конкурси: Фестивал Gaudeamus’08, Брашов (специална награда на пресата за най-добро изпълнение на живо); Топ Хит на Румъния’08 (второ място за най-добра песен); Фестивал Флорентин Делмар’08 (първо място); Младежки фестивал’09 на Радио Костинещи (първо място); Фестивал Дан Спатару’09 (специална награда на журито).

ИРИНА ПАТАПОВИЧ – Беларус

Ирина Алексеевна Потапович е родена през 1989 г. в Беларус. Започва да пее на 7-годишна възраст. След като завършва музикално училище със специалност пиано, учи вариететно пеене в Музикалния колеж в Брест. Лауреат е на Националния песенен конкурс Виктория в Минск (2008); на конкурса Нови гласове на белоруския ТВ канал ONT (2009). От декември 2009 е солист на Президентския оркестър на Беларус.

ДЖЕЙ АНВИЛ - Малта

Сценичното име на Ян е Дж. Енвил. Роден е през 1975 г. в Атард. Кариерата му в шоу бизнеса започва като танцьор. На 11-годишна възраст вече танцува джаз танци, после учи латино- и класически танци. На 13-годишна възраст е избран да представя Малта на конкурса Евровизия в Белград по случай Деня на детето. С партньорката си по танци и в живота, Надин, участва в много конкурси и фестивали. Двамата държат от 5 години титлата Шампиони по танци на Малта.

Преди 4 години Ян решава да се посвети на музиката, участва във фестивала Малтийската песен за Евровизия и представя страната си на конкурса. Като танцьор е участвал в много мюзикъли. Бил е водещ, продуцент и гост на редица програми по малтийските телевизии. Миналото лято е водещ на известната в Малта ТВ програма Pjazza.

ЙОНАС ШУАМ - Аржентина

Йонас започва да пее на 8-годишна възраст в различни хорове. На 13 години сключва първите си договори като изпълнител на частни партита и събития. Заминава за Западна Европа и се обучава на вокално пеене при Мириам Молина, Аннелизе Сковдман, Яна Йонашова и Франко Иглесиас. Учи пиано в Музикалната консерватория в Тукуман, Аржентина. След това учи и оперно пеене в класа на Вивиан Голдентал в Музикалната академия в Йерусалим.

През 2008 г. Йонас започва да си сътрудничи с Фабиан Фарат, известен композитор и музикален продуцент, носител на Грами за латино- американска музика през 2007 г. Фарат е автор на 13-те песни, които са част от албума на Йонас Шуам.

ОРИ ПИАФ - Израел

Уникалната и удивителна комбинация между редки гласови данни и безспорна сценична страст правят Ори уникален изпълнител. Тя е изключително силно повлияна от френската изпълнителка на шансони Едит Пиаф. Ори изпълнява най-известните й песни в свой собствен стил. Изнася концерти из цяла Европа. Пее на иврит, английски, френски, испански, арабски, идишки, румънски и италиански.

Ори пее от 6-годишна възраст и е участвала в много конкурси. Учила е лингвистика, както и в училище за театрално изкуство. Ори е изключително популярна в Израел, пяла е в чест на израелския премиер и президент, както и за други видни личности.

ПЕТЪР ИВАНОВ - България

Петър е роден във Варна през 1981. С музика започва се занимава от 7-годишна възраст, когато започва да пее в Хора на момчетата и младежите. През 2000 г. започва соло кариера като изпълнител в студио Да. Участвал е в много фестивали, конкурси и ТВ програми. През 2006 г. участва в Мюзик айдъл и има шанса да пее в дует с Филип Киркоров. Участвал е и във фестивала Еврофест 2009 в Македония, където печели наградата на публиката, изправяйки залата на крака. На Кипърския международен песенен фестивал Златна мелодия негова песен се класира на шесто място. Петър е член на групата The Heroes, с която изпълнява песни в стил поп опера. Обича сам да пише текстовете и музиката.

ПРИСИЛА ЕСТЕВЕЗ - Испания

Присила започва да учи цигулка на 8-годишна възраст. На 12 години сформира групата Wing, с която участва на партита, галасъбития и фестивали. На 14-годишна възраст започва да учи пеене. Участвала е в много ТВ програми и като специален гост в TVE, Испанската национална телевизия, Телевизията на Канарските острови и др. Сега учи пеене и записва нови песни с лейбъла Tabaiba Records.
Фестивали и конкурси: Фестивал La Laguna, Испания (втора награда), Конкурс Canarias Suena (финалист), Фестивал Euro Singers’08, Испания (награда Откритие), фестивал Млади надежди’09, Испания (финалист), Летен фестивал’08, Литва (гост-изпълнител).

РОЛФ РООЗАЛУ - Естония

Ролф е роден през 1982 г. в Талин. Завършил е музикално училище в Тарту. Има успешна кариера като певец в мюзикъли и опери, поставени в Талинската опера и Театър Ванемюйне в Тарту (Фантом от Маури Йестън, Слава от Стив Маргошис и Хосе Фернандез, Пепеляшка от Роджърс и Хамерщайн II, Котките от Андрю Лойд Уебър, Уестсайдска история от Бернщайн и Зондхайм, Мис Сайгон от Бублил и Шонберг, Дон Кихот от Масне и др.). Често участва в ТВ шоута и програми. Участвал е като бек вокалист в конкурсите Естонската и Литовската песен за Евровизия. Има 3 албума, единият в сътрудничество с Неле-Лиис Вайскоо.

Фестивали и конкурси: Национален конкурс за изпълнители Estvocal, Тарту (трета награда), Фестивал Раймонд Валгре’02, Тарту (първа награда), Национален конкурс за изпълнители Fizz Superstar на естонската TV3, Международен конкурс за изпълнители Amberstar’06, Юрмала, Латвия (първа награда).

РОВШАН ДЖИВИШОВ – Азербайджан

Ровшан е роден през 1984 г. в град Газак. На 6-годишна възраст става лауреат на Националния детски конкурс Карабахски славей. През 1999 г. получава покана от Министерство на културата на Азербайджан да се обучава в Музикалния колеж в Баку, след което е приет във факултета за поп музика и мугама (традиционно песенно изкуство) на Азербайджанския държавен университет по изкуствата. Песента му Отминали дни е национален хит, включен във фонда на Азербайджанската телевизия.

Конкурси и фестивали: Телевизионен конкурс Златен ключ`99 (първа награда); Фолклорен фестивал Алатурка`00, Турция (Гран при); Национален конкурс за песни на азербайджански композитори`09 (първа награда).

ЮЛИЯ ШМИД – Словения

Юлия живее в Банска Бистрица. Развива активна певческа дейност. През последните три години участва в редица национални телевизионни предавания и в много музикални конкурси и фестивали в Словения, Русия, Германия, Молдова. През 2008 г. печели второ място на Международния фестивал на авторската песен PopLoveOk в Рязан, Русия. През същата година участва в записите на албума на словенската рок група Stranci.

Международен Музикален Фестивал *** ОТКРИТИЕ 2010